Blog

4 tips om je menukaart een update te geven!

Super balen! De nieuwe maatregelen rondom het coronavirus zullen veel ondernemers raken en met name de horeca die opnieuw zijn deuren moet sluiten. Tijdens de eerste keer dat de horeca ook al dicht moest heb jij als horecaondernemer waarschijnlijk al heel het interieur opgeknapt waar dit nodig was. Daarom is het nu het juiste moment om jouw menukaart is een goeie update te geven. Hieronder vind je 4 tips om jouw menukaart te verbeteren!

 

Tip 1: Maak de juiste omschrijving bij een gerecht

Elke dag weer staan jouw koks te zwoegen in de keuken om de beste gerechten op tafel te zetten. Tegenover deze prestatie mag natuurlijk ook wel een mooie en aantrekkelijke gerecht omschrijving op de kaart staan. Die omschrijving, is iets waar veel horecaondernemers de plank toch nog misslaan. Hieronder een voorbeeld:

Een ‘broodje tonijnsalade’ of een ‘versgebakken broodje met huisgemaakte tonijnsalade en kappertjes.’

Het verschil tussen de eerste en de tweede zin zit hem eigenlijk maar in een paar woorden, toch kan dit net het verschil maken. Uit onderzoek is gebleken dat als je de gast het gerecht meer laat beleven door middel van een mooie omschrijving op de kaart, de omzet van dat betreffende product 30% omhoog gaat. Hoe makkelijk meegenomen is dat?!

 

 

Tip 2: De opmaak en indeling van de menukaart

Bij het indelen van een menukaart moet je het je gasten niet te moeilijk maken. Ze moeten in een oogopslag kunnen zien hoe die in elkaar steekt. Zorg dat je kiest voor de juiste kleuren, van zowel de tekst als de achtergrond. Als je hierin de verkeerde keus maakt, kan het zijn dat de tekst onleesbaar is, dit zou natuurlijk heel zonde zijn. Daarnaast moet een menukaart niet te vol gepropt zijn, hierdoor kan het als een chaos overkomen op de gast. Dit zijn allemaal kleine factoren die meespelen bij het vormen van de gast zijn mening over jouw restaurant.

Als je op een menukaart veel gerechten hetzelfde lettertype of grote geeft zal er niks uitspringen. Om je gerechten wat meer op te laten vallen kun je ervoor kiezen om jouw beste gerechten vetgedrukt te zetten of in een kader te plaatsen. Hierdoor zal je gerecht veel meer opvallen en door het gebruik van kaders zal je menukaart speels ogen.

Wat ook een belangrijk punt is om op te letten, is de fysieke grote van de kaart. Het kan vervelend zijn als je in een restaurant zit en je weinig plek hebt op tafel, je ook nog een grote menukaart kwijt moet. Bedenk dus goed hoeveel ruimte er op tafel is en speel daaropin met je keuze over de grote van de menukaart.

Je kunt je menukaart op een aantal manieren vormgeven. Zo kan je ervoor kiezen om hem ongevouwen te laten, hier kun je dan gemakkelijk twee kanten bedrukken. Ook kun je kiezen voor een luikvouw, dit houdt in dat je twee delen van buiten naar het midden vouwt. Wat ook een hele leuke manier van vouwen is, is een zigzagvouw, hier kun je kiezen uit 2,3 of 4 keer een zigzag. Daarnaast kun je een menukaart ook kruisvouwen of als een wikkel. Hoe deze manieren van vormgeven er precies uitzien, zijn gemakkelijk online terug te vinden.

 

Tip 3: Prijs

Hier zal je misschien niet direct bij stilstaan maar waar en hoe je de prijs neerzet op een kaart doet veel met de gast. Het is niet slim om de prijs in een apart vak aan te geven, hierdoor valt de prijs veel meer op. Wat daarentegen wel slim is om te doen, is de prijs direct achter de beschrijving van het gerecht te plaatsen. Hierdoor leg je de nadruk minder op de prijs. Hierdoor zal een gast meer bezig zijn met wat die het lekkerste vindt van de kaart. Gebruik geen euroteken in je menukaart. In plaats daarvan kun je het beste een getal op de volgende manier neerzetten: ’14,50’ of 14.50.

Tip 4: Bedrukken

Een menukaart laten drukken op mooi en stevig materiaal is een groot pluspunt voor je kaart. Als je een menukaart hebt staan in je restaurant, bar of café die niet meer in goede staat is, trekt dit natuurlijk niet direct aan. Om die reden is het belangrijk dat je het goede materiaal kiest, dat tegen een stootje kan. Een goed voorbeeld van materiaal dat goed schoon te maken is en niet snel beschadigd is, scheur vast kunststof. Kies je ervoor om een reguliere papiersoort te gebruiken, dan is het verstandig om laminaat toe te passen. Hierdoor voorkom je dat het materiaal snel scheurt of kreukt.