Een boek, hoe zit dat in elkaar?

Opbouw van een boek

Hoe zit dat nou eigenlijk in elkaar?

Hard- en softcoverboeken, almanakken en jaarboeken, noem het maar op. Met een mooi kwalitatief boek maak je altijd indruk. Maar hoe zit een boek nou eigenlijk in elkaar en waar moet je rekening mee houden? Dat leggen we je allemaal uit in deze blog. 

Omslag

Bij het maken van een boek heb je de keuze uit een hardcover of softcover omslag. Een hardcover is een harde omslag gemaakt van grijskarton omplakt met een bekledingsmateriaal. Dit bekledingsmateriaal kan bestaan uit gewoon papier met een mat- of glanslaminaat maar ook uit kunstleer, linnen, suède of nep bont. Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt.

Het is ook mogelijk om voor een softcover omslag te gaan. Dit is een buigzame cover, geproduceerd van 250 grams sulfaatkarton, vaak voorzien van een mat- of glanslaminaat ter bescherming van het boek. Een softcover boek bevat geen schutbladen. (Uh, wat zijn schutbladen? Dat wordt hieronder uitgelegd!)

Hoe dik de rug van het boek wordt, is afhankelijk van de materiaalkeuze en natuurlijk het aantal pagina’s. Wij zullen samen met jullie de rugdikte bepalen en een template maken voor het opmaken van de omslag.

Schutblad

Schutbladen zijn de stevigere 4 pagina’s aan het begin en het einde van het boek. Bij hardcover boeken worden schutbladen gebruikt om het binnenwerk aan de cover vast te zetten. De schutbladen kun je laten bedrukken met een eigen design of je houdt ze blanco.

Binnenwerk

Na het voorste schutblad komt het binnenwerk. Het binnenwerk begint op de rechterpagina en eindigt op de linker pagina. Hierdoor zijn alle linker pagina’s de even pagina’s en alle rechterpagina’s de oneven pagina’s.

Wanneer het binnenwerk van de almanak gedrukt gaat worden, staan de pagina’s in een vaste volgorde op een drukvel. Het binnenwerk van een almanak wordt opgebouwd uit katernen. Een katern is een gevouwen drukvel van veelal 16 of 32 pagina’s. Het drukvel wordt uiteindelijk zo gevouwen dat je de juiste paginavolgorde krijgt.

Extra opties

Je kunt verschillende extra opties toevoegen om jouw boek zo speciaal mogelijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een leeslint toevoegen; een leeslint is een bladwijzer in de vorm van een smal zijden lint dat aan de kop van het boek bevestigd wordt. Ook kun je kiezen voor verschillende kleuren kapitaalbandjes. Een kapitaalbandje is een stukje stof dat boven- en onderaan een boekblok wordt geplakt. De kapitaalband zorgt voor een luxere uitstraling van het boek. De kapitaalbandjes zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren.

Aan de slag!

Nu je wat meer thuis bent in de boeken kun je aan de slag! Je bestelt de boeken heel eenvoudig online: superdrukker.nl/boeken. Selecteer de gewenste specificaties, aantal pagina’s en oplage en de prijs en levertijd komt vanzelf in beeld. Kom je er toch niet helemaal uit of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, we staan graag voor je klaar om een mooi boek te gaan creëren.