Blog

Checklist: bestanden aanleveren

Vliegen de grafische termen je rond de oren en snap je er helemaal niets van? Is het aanleveren van bestanden een hele opgave voor jou of heb je nog nooit een drukklaar bestand opgemaakt? Deze checklist helpt jou bij het aanleveren van een juist drukklaar bestand. Ook voor de drukwerk goeroes en grafisch professionals onder ons is deze checklist toch best wel handig! Behoor jij niet tot deze doelgroep? Lees voordat je een bestand gaat opmaken altijd even onze algemene aanleverspecificaties door. Met deze checklist en de aanleverspecificaties bij de hand voorkom jij een hoop aanpassingen en opmaakwerk achteraf. Zoals het bekende spreekwoord luidt: ‘beter voorkomen dan genezen’.

Checklist:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✓  Check check dubbel check: het formaat

Belangrijk! Controleer al bij de opmaak van het bestand of het formaat in het opmaakprogramma overeenkomt met het door jou bestelde product. Geen idee wat het juiste formaat is? Check even de technische tekening(en) van jouw product(en). Deze zijn te downloaden tijdens het bestelproces.

✓  Zorg voor afloop en veiligheidsmarge

Ook belangrijk! Afloop en veiligheidsmarge zorgen namelijk voor een perfecte afwerking van jouw drukwerk. Afloop is een denkbeeldige rand rondom (boven, onder, links, rechts) het bestand waarin je de achtergrond of afbeeldingen laat doorlopen. Het zorgt ervoor dat je geen witte snijranden krijgt als het papier iets verschuift tijdens het schoonsnijden. Deze 3 mm extra worden altijd afgesneden.

De veiligheidsmarge is een denkbeeldige rand binnenin het bestand waarbinnen je tekst en belangrijke info plaatst. De veiligheidsmarge beschermt jou tegen het (per ongeluk) plaatsen van tekst, belangrijke info of logo pal tegen de rand van het drukwerk. Heb je geen idee hoe je deze termen gaat toepassen in jouw bestand? Lees er hier meer over.

✓  Gebruik afbeeldingen met een hoge resolutie

Gebruik jij afbeeldingen in jouw bestand? Let op de resolutie! De resolutie van een afbeelding wordt bepaald door de DPI (Dots Per Inch: het aantal punten per inch). Alle afbeeldingen bestaan namelijk uit super veel hele kleine puntjes. Maak altijd gebruik van afbeeldingen met een DPI van 300 DPI of hoger voor een super resultaat. Afbeeldingen met een resolutie van minder dan 150 DPI zijn niet aan te raden.

✓  Tel de inktwaarden van de CMYK-kleuren bij elkaar op

De kleuren Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart) worden gebruikt voor het produceren van full color drukwerk. Zijn de inktwaarden van de gebruikte CMYK-kleuren samen niet hoger dan 300%? Super! Drukwerk met een hogere kleurdekking droogt namelijk minder goed en kan gaan vlekken.

✓  Maak van de tekst lettercontouren

Om een tekst drukklaar te maken dienen de gebruikte lettertypen ingesloten te worden of omgezet te worden naar lettercontouren, ofwel ‘outlines’. Waarom? De lettercontouren voorkomen dat de tekst verspringt of verandert qua lettertype. De aangeleverde bestanden gaan via de Macs van onze studio naar de productie. Natuurlijk hebben onze DTP’ers super veel lettertypen op hun Macs, maar lang niet allemaal of de laatste nieuwe.

✓  Exporteren maar!

Je kunt alleen maar een bestandstype uploaden via onze uploadtool: een PDF-bestand. Exporteer het bestand in het opmaakprogramma dus altijd als .PDF en kies bij de voorinstelling Adobe PDF voor PDF/X1a:2001. Met deze voorinstelling weet je zeker dat wij jouw drukklaar bestand kunnen verwerken en alle instellingen goed staan.

Check, check, check, nog een keer check, check en, ja check! Super! Het aanleveren van jouw drukklaar bestand is super eenvoudig. Na het plaatsen van een bestelling krijg je de mogelijkheid het bestand aan te leveren via onze uploadtool. Wil het je nog niet helemaal lukken na het afvinken van deze checklist? Geen probleem! Heb jij even geluk dat je bij SUPERDRUKKER aan het juiste adres bent. Onze studio staat namelijk altijd klaar om je ergens bij te helpen en je te voorzien van de nodige informatie.