Blog

CMYK, PMS en RGB weet jij wat het allemaal betekent?

Voor drukwerk kom je regelmatig de termen PMS en Full Color tegen, zo ook bij ons op de website. Voor veel mensen zijn deze termen onbekend en dat kan voor verwarring zorgen met bestellen. Daarom vertellen we hier in deze blog er meer over.

CMYK of Full Color

Zoals veel mensen wel weten is dat alle kleuren worden samengesteld door een paar basiskleuren, dit zijn geel, roze en blauw. Zwart wordt ook samengesteld uit deze kleuren, maar om een afdruk echt zwart te maken wordt hier een aparte zwarte inkt toner voor gemaakt. Deze vier kleuren staan ook wel bekend als CMYK, Cyaan, Magenta, Yellow en Key (black).

“Black wordt Key genoemd omdat de B ook wel voor verwarring kan zorgen als Blue.”

Een kleur kan je opbouwen door van de vier basis kleuren een percentage op te geven. Groen kan bijvoorbeeld bestaan uit 51% Cyaan, 0% Magenta, 100% Yellow en 0% Key. Hoe hoger het percentage van de inktwaarden van deze vier kleuren is, hoe donkerder de kleur zal worden. Bij elkaar mag er maximaal 300% CMYK gedrukt worden op een vel papier. Bij te veel inkt kan het drukwerk gaan vlekken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

CMYK of Full Color wordt aangegeven met (4/0) voor enkelzijdige bedrukking of (4/4) voor dubbelzijdige full color bedrukking.

PMS

Pantone Matching System ofwel PMS genoemd. PMS is gebaseerd op een kleurenwaaier waar ongeveer zo’n 500 kleuren worden beschreven. Wil je bijvoorbeeld een logo in een kleur gedrukt hebben voor op een envelop of briefpapier dan kun je in de waaier je Pantone kleur uitzoeken. Bij deze kleuren staat het Pantone kleurnummer en een drukker weet doormiddel van dit nummer precies welke kleur dit is en kan daardoor voor de producten precies dezelfde kleur gebruiken. PMS-kleuren kunnen tot maximaal 6 kleuren worden gebruikt, op onze website zie je soms ook de volgende afkortingen staan PMS 1, PMS 2, PMS 3 en PMS 4.

Deze afkortingen houden het volgende in:

  • PMS (1/0) = drukwerk, enkelzijdig bedrukt, met 1 PMS-kleur.
  • PMS (2/0) = drukwerk, enkelzijdig bedrukt, met 2 PMS kleuren.
  • PMS (3/0) = drukwerk, enkelzijdig bedrukt, met 3 PMS kleuren.
  • PMS (4/0) = drukwerk, enkelzijdig bedrukt, met 4 PMS kleuren.
  • PMS (1/1) = drukwerk, dubbelzijdig bedrukt, elke zijde met 1 PMS-kleur.

RGB

RGB is de afkorting voor rood, groen en blauw. Dit zijn de 3 basiskleuren waaruit RGB is opgebouwd. RGB is gebaseerd op licht en wordt dus ook alleen maar gebruikt voor schermen zoals smartphones, televisies, tablets en computers.

Wanneer je een ontwerp opmaakt in RGB en dit als drukbestand aanlevert, dan zullen deze RGB-kleuren omgezet worden naar CMYK. Hierdoor zullen de kleuren in je ontwerp niet meer 100% overeenkomen met het hoe jij het op je scherm zag.

Heb je jouw ontwerp al opgemaakt?

Als je het ontwerp al hebt opgemaakt dan kun je het beste de RGB-kleuren overzetten naar CMYK kleuren. Dit kun je doen door het bestand te exporteren naar PDF met het profiel ‘Fogra 39’. Dit profiel zorgt voor een goede overzetting van RGB naar CMYK. Dit kan je aanklikken als je pdf-venster krijgt bij het exporteren en dan kies je in dat scherm voor ‘Uitvoer – Doel – Werkruimte CMYK- Coated FOGRA39.’ 

Vragen?

Heb je toch nog vragen over kleuren? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag.