Blog

Gramsgewichten en opdikkingen van papier

Het ene papier is het andere niet. Zo zijn er veel verschillende soorten, maar ook gramsgewichten en bijhorende opdikkingen. In deze blog leggen we je uit wat het verschil is, hoe je dit kunt berekenen en welk papier je voor welke uiting het beste kunt gebruiken. 

Keuzes, keuzes, keuzes

Wanneer je drukwerk gaat bestellen komen er best wat keuzes op je af. Formaat, bedrukking, afwerking, maar ook het materiaal en het gramsgewicht moet gekozen worden. En die keuze is niet altijd even makkelijk. Want hoe weet je nou welk materiaal en welk gramsgewicht past bij de uitstraling die jij wilt gaan bereiken met het drukwerk.

Daarnaast komt het gramsgewicht niet overeen met het uiteindelijke gewicht van het product. Het gramsgewicht geeft namelijk het gewicht per m2 aan. Bijvoorbeeld: 1 m2 130 grs silk mc weegt ook daadwerkelijk 130 gram. Een A4 weegt dan 8,11 gram (0,210 x 0,297 x 130) en een doos met 500 stuks weegt in dit geval 4 kg.

Opdikking

Waar je wel van uit mag gaan is des te zwaarder het gramsgewicht, des te dikker het materiaal. Hierbij moet je wel nog rekening houden met de zogenaamde opdikking van het papier. Want ook dit is niet bij ieder materiaalsoort hetzelfde. Het ene materiaal kan in hetzelfde gramsgewicht steviger aanvoelen dan het andere materiaal.

Opdikking is de verhouding tussen de papierdikte en het papiergewicht. Papier met een hogere opdikking heeft relatief meer lucht tussen de vezels wat zorgt voor meer body, het voelt dus dikker aan. Het materiaal is in gewicht niet zwaarder, maar het zal wel steviger aanvoelen.

De opdikking bereken je als volgt: de dikte van het papier (uitgedrukt in micron = 0,001 mm) delen door het gramsgewicht. Voorbeeld: een 120 grams papiersoort met een dikte van 160 micron. De opdikking is dan 160 / 120 = 1,33.

Ben je op zoek naar een stevig materiaal voor bijvoorbeeld ansichtkaarten, dan is het slim om voor een wat meer opdikkend materiaal te kiezen. Ook wordt opdikkend materiaal vaak gebruikt bij boeken. Zo wordt de dikte van het boek vergroot, zonder het boek zwaarder te maken.

Welke materialen

Wil je een opdikkend papiersoort gebruiken? Dan raden we je aan te gaan voor Sulfaatkarton, Biotop of Houtvrij offset (HVO). Deze materialen vind je terug bij onder andere ansichtkaarten, flyers, folders, briefpapier en brochures. Zie je het gewenste materiaal niet bij de keuzes in de webshop staan? Vraag dan de offerte op maat aan.

 

Leave a Reply