Blog

Inslagschema’s bij folders

Wanneer je gevouwen folders/ansichtkaart/menukaarten wilt bestellen, dien je bij het opmaken van het bestand rekening te houden met een inslagschema. Een inslagschema zorgt ervoor dat alle pagina’s op volgorde blijven wanneer je de folder uitvouwt en er niet opeens pagina’s op z’n kop komen te staan. In deze blog leggen we je uit welk inslagschema je moet aanhouden voor de verschillende vouwmethoden die we aanbieden: enkele vouw (4-zijdig), wikkelvouw, zig-zagvouw, luikvouw en de kruisvouw.

Enkele vouw 4-zijdig: de enkele vouw is de eenvoudigste vouw. Bij deze vouw wordt alleen in het midden van het document een vouw gemaakt, waardoor een folder van 4 pagina’s ontstaat. De buitenzijde van de folder is de voor- en achterpagina (pagina 4 en 1), de binnenzijde van de folder staat op pagina 2 en 3.

Wikkelvouw: wanneer je kiest voor een folder met een wikkelvouw, maak je alle pagina’s apart op. De wikkelvouw is de ideale manier wanneer je verschillende onderwerpen wilt communiceren op de folder. Let op dat niet alle pagina’s van de folder even groot zijn, want dan kan de folder niet gevouwen worden. Alleen de voor- en achterpagina houden het originele formaat, maak de overige pagina’s 1 mm korter.

Zig-zagvouw: de zig-zagvouwfolder is gemakkelijk open en dicht te vouwen en overzichtelijk doordat je op iedere pagina andere informatie kunt plaatsen. Alle pagina’s in het ontwerp van de zig-zagfolder hebben hetzelfde formaat.

Luikvouw: wanneer je de inhoud van de flyer extra aandacht wilt geven, is de luikvouw een leuke optie. Zet deze informatie op de middelste pagina en de buitenste pagina’s worden als een soort deurtjes open gevouwen. Houd er in de opmaak rekening mee dat de pagina’s op de achterzijde deel uitmaken van de voorzijde.

Kruisgevouwen: een kruisgevouwen folder wordt vaak gebruikt in combinatie met een grote poster op de achterzijde en informatie op de voorzijde. Ook wordt de kruisgevouwen folder gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld plattegronden.

Werktekening downloaden

Je kunt op de website van SUPERDRUKKER een technische werktekening downloaden wanneer je alle gewenste specificaties hebt aangehouden. In deze map zit een pdf, ai, psd en een indd document. Wanneer je dit document aanhoudt voor de opmaak van je folder, zit je altijd goed!

Een dummie maken

Mocht je na het lezen van de blog er toch nog niet helemaal uit komen met het opmaken van je folder, dan raad ik je aan een dummie te maken. Vaak geeft het net wat meer inzicht in hoe je de pagina’s moet plaatsen wanneer je het product voor je hebt liggen. Vouw de dummie volledig uit en schrijf, zoals het inslagschema hierboven aangeeft, de voor- en achterzijde erop. Wanneer je nu de dummie weer gaat vouwen zoals je de folder wilt hebben, is het gelijk duidelijk hoe je de pagina’s moet plaatsen.

Mocht je er toch niet helemaal uit komen, kun je altijd even contact opnemen met onze studio. We staan graag voor je klaar!