De juiste uitstraling voor jouw product!

Papiersoorten zijn er in verschillende soorten, maten en gewichten. Voor iedere toepassing is een geschikt papiersoort te vinden. Al die verschillende materialen kunnen wel eens voor verwarring zorgen, daarom leggen we in deze blog kort de drie belangrijkste eigenschappen uit zodat je altijd het juiste papiersoort kiest voor jouw drukwerk!

Uncoated, coated en gesatineerd, say what?

Uncoated papier betekent ongestreken papier. Het papier voelt ruw aan en is geschikt om beschreven te worden. Dit materiaal wordt dan ook veel gebruikt voor briefpapier en enveloppen.

Papier kan zowel enkelzijdig als dubbelzijdig voorzien worden van een coating. Deze coating wordt ook wel strijklaag genoemd, vandaar de term gestreken en ongestreken papier. Door middel van de coating kun je verschillende eigenschappen van het papier, zoals de uitstraling, bedrukbaarheid en de kleur, beïnvloeden. Wanneer het papier meerdere malen gestreken wordt, ontstaat er een extra glanzende papiersoort die zeer geschikt is voor full color afbeeldingen, dit wordt gesatineerd genoemd.

Het verschil tussen coated en uncoated zie je goed. Coated papier voelt gladder en kan glanzen, tenzij je kiest voor mat coated papier. Het uncoated papier glanst niet en voelt ruwer aan, zoals kopieerpapier. Ook blijft op coated papier een druppel inkt liggen, terwijl uncoated papier de inkt juist absorbeert.

Gewicht

Voor veel producten kun je verschillende gramsgewichten papier bestellen. Maar hoe weet je nou wat het juiste materiaal is voor de uitstraling die jij wilt hebben met jouw flyer of brochure? Wanneer je een bestelling plaatst bij SUPERDRUKKER geven we je een uitgebreide uitleg over alle soorten materialen en de gramsgewichten. Klik hiervoor tijdens het bestellen op de gele knop ‘laat je adviseren’. Ook geven we je tijdens het bestelproces ‘tips’. Wanneer je deze tips volgt krijg je het meest gebruikte standaard product.

Afwerkingen

De meest voorkomende afwerkingen zijn laminaat en laminaat in combinatie met Spot-UV.

Mat- en glanslaminaat

Laminaat is een een transparante folie die aan één of beide zijdes van het drukwerk wordt aangebracht. Je kunt kiezen tussen een matte of juist een glanzende uitstraling. Het laminaat beschermt het drukwerk tegen beschadigingen en geeft een extra luxe uitstraling.

Spot-UV

Bij een afwerking met spot-uv wordt een bepaald deel van het design afgewerkt met een luxe hoogglansafwerking. Dit gebeurd vaak in combinatie met matlaminaat, zodat het spot-uv nog meer opvalt. Het spot-uv kan aangebracht worden in alle vormen en maten en laat die elementen extra uit het design springen.