Pixel art in Photoshop, een kunstwerkje!

Op zoek naar een nieuw kunstwerk voor in huis of voor op kantoor? Maak iets origineels met een eigen foto! In deze blog leg ik je uit hoe je pixelart toepast in Photoshop.

Pixelart photoshoppen

Stap 1. Open een nieuw bestand in Adobe Photoshop met een formaat wat makkelijk deelbaar is door 50px. Het bestand dat ik gebruik is 3500 x 2000 px.

Stap 2. Sleep de afbeelding die je wilt ‘verpixelen’ in het nieuwe document en maak deze passend.

Stap 3. Zet de afbeelding om naar pixels (rasterize layer). Klik op ‘filter’ in het bovenmenu en kies voor ‘pixel’ en dan voor ‘mozaïek’. Stel de mozaiek in op 50. Je ziet nu dat de afbeelding is opgebouwd uit pixels van 50px groot.

Stap 4. Nu gaan we een nieuwe laag maken met het pixelpatroon. Open hiervoor een nieuw document met de grote van 50 x 50 px.

Stap 5. Plaats hier een cirkel (of het gewenste figuur) in van het formaat 50 x 50 px.

Stap 6. Selecteer de laag met de cirkel. Houdt CMD ingedrukt en klik op de cirkel in de afbeelding. Hiermee selecteer je de cirkel. Klik hierna op de laag ‘achtergrond’ en klik op ‘delete’. Je kunt nu de laag met de cirkel verwijderen. Je ziet nu dat de cirkel is uitgespaard in de laag ‘achtergrond’.

Stap 7. We gaan hier een patroon van maken. Dit doe je door te klikken op ‘bewerken’ in het bovenmenu en daarna op ‘Patroon definieren’.

Stap 8. Ga nu terug naar de afbeelding die we in stap 3 omgezet hebben naar pixels. We gaan hier nu het pixelpatroon overheen zetten. Je doet dit door patroonlaag aan te maken. Ga hiervoor naar ‘aanpassingslagen’ en kies voor ‘patroon’. Kies uit het menu het laatste patroon (dat is het patroon dat we net hebben aangemaakt).

Stap 9. Tadaa, je ziet nu dat de afbeelding volledig is omgezet naar het pixelpatroon, een echt kunstwerkje!

Aan de slag

Je kunt nu aan de slag met jouw eigen pixelart. Je kunt natuurlijk vanaf stap 4 variëren met verschillende patronen, zo maak je het nog persoonlijker. Ook kun je variëren met de pixelgrootte. Heb jij een echte blikvanger gecreëerd? Stuur hem via de mail (info@superdrukker.nl/.be) of tag ons in jouw bericht op Facebook / Instagram, ik ben super benieuwd!