Resolutie, wat is dat?

Een waarschuwing gekregen of je document zelfs afgekeurd vanwege een te lage resolutie? Oeps. In deze blog leggen we je uit wat resolutie is en met welke instellingen je het beste resultaat kunt behalen.

Wat is DPI

De letterlijke vertaling van DPI is Dots Per Inch (de hoeveelheid beeldpunten per inch) en geeft de kwaliteit van het document aan. Wanneer een document een lage DPI heeft, zal dit na het produceren niet scherp zijn. Dus hoe hoger de DPI, des te beter de drukkwaliteit. Maar hoeveel DPI heb je nou eigenlijk nodig? Dat is afhankelijk van het product dat je gaat bestellen.

Hoeveel heb je nodig voor drukwerk

De hoeveelheid DPI dat je nodig hebt is afhankelijk van het product en het doel van het drukwerk. Voor drukwerk dat je van dichtbij bekijkt, zoals een flyer, brochure of visitekaartje, heb je een DPI van 300 nodig. Op deze resolutie worden beelden scherp gedrukt of geprint en worden alle details zoals kleurverlopen en schaduweffecten goed weergegeven. Wanneer je drukwerk van een grotere afstand bekijkt, valt het minder op wanneer een beeld onscherp is. Daarom raden we bij posters, spandoeken en ander groot formaat drukwerk een minimale DPI van 150 te hanteren.

DPI instellen en aanpassen 

Zorg er altijd voor dat je bij het maken van een nieuw document de juiste resolutie instelt. In Photoshop doe je dit bij ‘Bestand’ en dan naar ‘Nieuw’. In het scherm dat zich opent stel je de hoogte en breedte in en kun je ook de gewenste resolutie aangeven. Vul hier 300 of 150 in, afhankelijk van het drukwerk dat je gaat ontwerpen en wilt bestellen.

Wanneer je al een ontwerp hebt, kun je de DPI achteraf instellen, echter raden we dit niet aan. Wanneer je een afbeelding met een lage DPI omzet naar een hoge DPI, kan deze afbeelding nooit gedetailleerd worden weergeven. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om het formaat van je ontwerp aan te passen/verkleinen, dit zal ten goede komen voor de kwaliteit van de afbeelding.

Help!

Kom je er niet helemaal uit of heb je vragen met betrekking tot de resolutie van jouw bestand? Neem gerust contact op met onze studio (studio@superdrukker.nl of tel: 088 33 40 300 optie 2). We staan graag voor je klaar!