Soort bindingen brochures

Soort bindingen brochures

Wanneer je een brochure gaat bestellen kun je kiezen uit allerlei specificaties. Het materiaal, bedrukking, afwerking maar ook de bindmethode. Geniet, gelijmd, wire-o… het zegt je misschien allemaal niets. In deze blog leg ik je uit wat het verschil is tussen deze bindingen.

Optie 1: geniete brochure

De meest bestelde versie van de brochure, afgewerkt met twee nietjes in de rug. De printvellen worden gebundeld, gevouwen en vervolgens voorzien van nietjes. Geniete brochures kunnen gemaakt worden van 8 t/m 64 pagina’s. Doordat de vellen gevouwen worden, moet een document voor een geniete brochure altijd uit een veelvoud van 4 pagina’s bestaan. Let bij een geniete brochure ook op dat deze niet te dik gaat worden, na het hechten zal het boekje dan bol (open) blijven staan. Heb je veel pagina’s en wil je het laten nieten? Kies dan voor een lager gramsgewicht.

Naast de normale nietjes in de rug van de brochure kun je er ook voor kiezen om de brochure te voorzien van twee oognietjes. Deze optie wordt vaak gebruikt wanneer de brochure gearchiveerd moet kunnen worden in bijvoorbeeld een ringbandmap.

Optie 2: gelijmde brochure

Op zoek naar een luxere uitstraling? Ga dan voor een gelijmde brochure. Bij een gelijmde brochure wordt het binnenwerk als een stapel gedrukt en vervolgens gesneden. De losse vellen worden samen met het omslag verlijmd tot een boekje. Een gelijmde brochure kun je bestellen vanaf 44 pagina’s. Dit is omdat je minimale dikte nodig hebt om een ruggetje te kunnen maken en om het mooi te lijmen. Kies voor een mat- of glanslaminaat op de cover voor een extra mooie uitstraling en bescherming van het boek.

Optie 3: Wire-o gebrocheerd

Een wire-o wordt ook wel een spiraalbinding genoemd. Bij een wire-o binding worden de pagina’s geprint, gesneden voorzien van een spiraal, eventueel met een plastic voor- en achterplat. Een wire-o binding is geschikt voor brochures van 8 t/m 60 pagina’s. Bij een wire-o brochure kun je het boekje makkelijk omslaan en blijft het goed open liggen.

Vragen?

Heb je toch nog vragen over de verschillende bindmethodes voor een brochure? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag.