Stansen, hoe werkt dat?

Een standaard visitekaartje, flyer en sticker; bestel je natuurlijk allemaal super eenvoudig online. Maar wat als je eens wat anders wilt en echt wilt opvallen met deze producten? Een leuke optie is het om het product een afwijkende vorm te geven. Dit doen we doormiddel van stansen. In deze blog gaan we je uitleggen wat stansen is en hoe je het verwerkt in je document.

Stansen

Wanneer je het drukwerk in een bepaalde vorm wilt hebben, zal het worden gestanst. Om je drukwerk te laten stansen heb je een stansmes nodig en hiervoor maak je eerst een stansmestekening. In deze blog leggen we je uit hoe je de stansmestekening aangeeft en het gewenste drukwerk.

Stansmestekening maken

Stap 1. Open een document op het gewenste formaat in InDesign

Stap 2. Geef met een sluitende lijn het figuur aan in je ontwerp dat je gestanst wilt hebben. Ik wil graag een ronde sticker maken, dus ik plaats een rondje op het gewenste formaat van 144 x 144 mm.

Stap 3. Voor de stanslijn moet een nieuwe kleurstaal gemaakt worden.

Stap 4. De stanslijn moet altijd een steunkleur in 100% magenta zijn. Geef de stanslijn de naam CUTCONTOUR zodat het voor de drukker duidelijk is dat dit de stanslijn betreft.

Stap 5. Exporteer het bestand naar een pdf-document met snijtekens en 3 mm afloop rondom. Zo simpel is het!

Mogelijkheden

Voorbeelden van gestanst drukwerk zijn deurhangers, offertemappen, fleshangers en ronde stickers. Maar natuurlijk kun je (bijna) ieder gewenst product in een bepaalde vorm stansen, vraag hiervoor de offerte op maat aan en we komen zo snel mogelijk bij je terug met de mogelijkheden.