Blog

Wat is het verschil tussen offset en digitaal?

Wanneer je online drukwerk gaat bestellen komen er vrij veel opties en grafische termen naar voren. We proberen het je natuurlijk zo makkelijk mogelijk te maken door uitleg te geven bij verschillende keuzemogelijkheden in de webshop maar toch krijgen we nog regelmatig vragen. Bij veel producten op onze site krijg je de keuze om het digitaal of in offset te laten produceren, maar wat is het verschil hierin eigenlijk? We leggen het je uit in deze blog!

Offset

Offset is de traditionele manier van drukken waarbij combinatievellen gemaakt worden. Bij het drukken in full color (4 kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart)) worden 4 drukplaten gemaakt. Voordat de druk is begonnen zijn er dus al kosten voor de platen, echter hoeven de platen natuurlijk maar één keer gemaakt te worden, of de bestelde oplage nou 500 of 10.000 is. Dit verklaart waarom offset drukwerk steeds goedkoper wordt naarmate de oplage hoger wordt. Omdat het maken van de platen voor offset drukwerk best veel tijd in beslag neemt, is deze productiemethode niet geschikt voor spoedklussen.

+ Voordelig bij hoge oplages

+ Hoge kwaliteit + kleurechtheid voor bijvoorbeeld huisstijl briefpapier en enveloppen

Hoge opstartkosten

langere levertijd (+/- vanaf 5 werkdagen)

Digitaal

Bij digitaal drukwerk worden de bestanden rechtstreeks naar de digitale pers gestuurd, er worden hiervoor dus geen drukplaten gemaakt. Het voordeel van digitaal drukken is dat de opstartkosten per opdracht laag zijn, echter zijn de variabele kosten per vel een stuk hoger dan bij offset drukken. Het digitale productieproces is dus interessant bij een lagere oplage. Een ander voordeel van het digitale productieproces is dat het zeer flexibel is en je dus vaak snel die last-minute visitekaartjes of brochures kunt bestellen.

+ Voordelig bij kleine oplages voor bijvoorbeeld visitekaartjes en flyers

+ Gepersonaliseerd drukwerk zoals ansichtkaarten en enveloppen

+ Flexibel en snel, al mogelijk om binnen 1 werkdag te leveren (wanneer voor 12:00 uur besteld)

  PMS-kleuren niet mogelijk, wel benaderbaar

Variabele kosten per vel hoger, dit zul je terug zien bij een relatief hogere oplage

Huisstijl

Wil je de complete huisstijl laten produceren? Let dan op welke productiemethode je kiest. De verschillende druktechnieken kunnen namelijk een (minimaal) kleurverschil opleveren. Wanneer je dit wilt voorkomen, kies je voor dezelfde productiemethode en hetzelfde materiaal. Wil je hier advies over? Neem gerust contact op met de drukwerkspecialisten van SUPERDRUKKER!