Blog

Wat is laminaat en welke soort kies je?

Wil je op jouw drukwerk een extra afwerking voor een luxere uitstraling, dan kies je voor een laminaat. Maar wat houd laminaat nou eigenlijk in en welk soort kies je? Als je jouw drukwerk wil laten voorzien van een laminaat, dan laat je een dunne extra laag aanbrengen. Deze laag is van kunststof en zorgt voor een luxe uitstraling en extra bescherming op jouw drukwerk.

Luxe uitstraling

Het aanbrengen van laminaat zorgt voor een luxere uitstraling van jouw drukwerk. Je hebt de keuze uit een silky-touch laminaat, glanslaminaat of matlaminaat. Elk soort laminaat heeft een zijn eigen uitstraling.

Bescherming van het drukwerk

Naast een luxe uitstraling biedt laminaat ook een extra bescherming. Het laminaat is UV proof en zorgt ook voor een versteviging van jouw drukwerk. Hierdoor kreukt het minder snel en scheurt het niet. De zijde waarop je laminaat wordt aangebracht wordt daarmee ook beschermd tegen vocht. Let er wel op dat alleen de voor en achterkant gelamineerd kunnen worden. En dus niet de zijkanten, daar kan dus wel vocht komen.

Toepassing van laminaatafwerking

Een laminaatafwerking kan niet op alle producten worden toegepast. Producten waarop laminaat wel kan worden toegepast, zoals visitekaartjes, folders, brochures en boek-covers geven het naast extra bescherming ook meteen een luxere uitstraling. Voor producten die voor buiten bedoeld zijn zoals: forex of dibond borden, dient laminaat als bescherming tegen de zon en de regen.

Glans laminaat

Een glanslaminaat zorgt voor een afwerking waarbij licht meer weerkaatst wordt en de bedrukte kleuren feller en dieper worden weergegeven. Dit zorgt voor een krachtige uitstraling van je teksten en afbeeldingen. Deze afwerking is redelijk krasbestendig en is een goede keuze voor als je extra wilt opvallen. Dit laminaat wordt veel gebruikt bij ansichtkaarten, covers van brochures en menukaarten.

Mat laminaat

In tegenstelling tot glanslaminaat reflecteert mat laminaat niet en zorgt dit voor een prettige leeservaring. De kleuren zijn wat zachter, maar zorgen voor een extra zakelijke uitstraling. Deze laminaatsoort wordt ook veel toegepast bij visitekaartjes, folders en brochures. De afwerking is wel gevoelig voor krassen.

Silky touch laminaat

Silky touch laminaat heeft dezelfde eigenschappen als die van mat laminaat. Alleen worden hier twee eigenschappen aan toegevoegd. Silky touch zorgt voor een afwerking waardoor het papier extra zacht aanvoelt, daarnaast wordt het drukwerk hiermee ook krasbestendiger. Dit zou wel eens de perfecte afwerking voor jouw visitekaartjes of brochures kunnen zijn. Silky touch laminaat wordt vooral gebruikt voor visitekaartjes en covers van boeken.

Vragen?

Mocht je er toch niet aan uit komen welk laminaat het beste bij jou drukwerk past. Bel ons op 088 33 40 300 of mail ons op studio@superdrukker.nl en dan helpen wij je graag verder.