Wit in je ontwerp: hoe doe je dat?

Wit in je ontwerp?

Volgens sommigen is wit niet eens een kleur, maar wanneer je wit wilt verwerken in je ontwerp is dat best een ding om even bij stil te staan. Het is namelijk afhankelijk van het product waarop je het wit wilt hebben, hoe je dit goed aangeeft in je ontwerp. Hieronder geven we stap voor stap per soort product aan hoe je dit op de juiste manier doet, zodat je nooit meer achteraf voor verrassingen komt te staan.

Drukwerk

Wanneer je wit wilt gebruiken in je drukwerk, geef je dit aan door te kiezen voor [Papier] tussen de kleurstalen. Het is namelijk niet mogelijk om wit te drukken dus wordt het wit in een document altijd de kleur van het papier/materiaal.

Vector PMS

Wanneer je gebruikt gaat maken van zeefdruk (wanneer je bijvoorbeeld pennen wilt laten bedrukken), moet je op een andere manier wit verwerken in je ontwerp. Je hebt hiervoor een vector-bestand nodig waarin je wel wit kunt aangeven. Hiervoor maak je een nieuwe kleurstaal aan. Omdat wit eigenlijk geen kleur is, maak je hiervoor een de volgende CMYK kleurstaal aan: C=0, M=0, Y=0, K=0.

Transparant

Wanneer je bijvoorbeeld een transparante sticker wilt laten maken, werkt het ook net weer een beetje anders. Wit is namelijk niet mogelijk bij een transparante sticker, alles wat je in het wit zet in je ontwerp, wordt dus transparant.

Hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit? Neem gerust contact op met onze drukwerkexperts, zij helpen je graag!